Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Подршка Владе Јапана унапређењу здравственог система Велике Плане

Влада Јапана обезбедила је 77.300 евра Великој Плани, као подршку унапређењу здравственог система у Републици Србији. Церемонија примопредаје донације за Пројекат опремања Дома здравља “др Милан-Бане Ђорђевић” у Великој Плани новом медицинском опремом одржана је данас.

„Имамо привилегију да угостимо представнике амбасаде Јапана, који су подржали наш пројекат донацијом од 77.300 еура, у виду медицинске опреме, дигиталног рендген апарата и савременог ултразвучног апарата. Ова донација је од огромног значаја за нас. Омогућила нам је да унапредимо примарну здравствену заштиту. Ваша подршка је показала не само вашу великодушност, већ и вашу посвећеност међународној сарадњи и помагању заједницама широм света. Ово је само почетак нашег партнерства и надамо се да ћемо наставити сарађивати и остваривати позитивне промене заједно. Још једном изражавам дубоку захвалност амбасади Јапана и свима који су допринели реализацији овог важног пројекта“, рекао је Страхиња Павешковић председник Општине Велика Плана.

Церемонији су присутвовали, Тетсуyа Тсубота саветник у Амбасади Јапана у Републици Србији и др Мирсад Ђерлек испред Министарства здравља у Републици Србији, а домаћини су били Страхиња Павешковић председник Општине Велика Плана и др Слађана Јанковић вд директора Дома здравља „др Милан – Бане Ђорђевић” у Великој Плани.

„Велико ми је задовољство што имам прилику да посетим Велику Плану поводом донације Владе Јапана за Дом здравља Велика Плана. Желео бих да се захвалим свима вама на присуству. Влада Јапана је донирала медицинску опрему Дому здравља Велика Плана, у виду рендген и ултразвучног апарата, у вредности од 77.300 евра. Управо сам имао сам прилику да обиђем Дом здравља Велика Плана и да се уверим да се наша опрема успешно користи и да се њеном набавком значајно подигао ниво медицинских услуга које се пружају у оквиру дома здравља. Чуо сам да је пре наше донације Дом здравља поседовао застарели рендген апарат, који се често кварио и није био безбедан по пацијенте. Драго ми је да је Влада Јапана препознала ургентну потребу за новим рендген апаратом, поготово тада, у тренуцима кризе пандемије ЦОВИД 19 вируса. Исто тако, чуо сам да ново донирани ултразвук има напредне и побољшане функције у односу на стари, стога сам уверен да лекари радиолози сада могу да дају прецизнију дијагнозу за своје пацијенте. Да закључим, као прави пријатељ, Влада Јапана ц́е и убудуц́е подржавати развој локалних општина у Србији, са фокусом на обезбеђење основних потреба становништва, у оквиру ПОПОС програма. Ово је била прва донација Владе Јапана општини Велика Плана али се искрено надам да ц́е пријатељство између ваше општине и Јапана током времена само јачати“, рекао је Тсубота.

Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године износи преко 16 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 511 милиона евра.